top of page
  • Writer's pictureJessica

Vi välkomnar våren på Algarvekusten, Portugal

Updated: Aug 10, 2021

2021-03-02 -- 2021-04-06 (Sines - Portimão 90 Nm)

2021-04-06 -- 2021-04-22 (Portimão -Benagil Caves - Alvor 18,5 Nm)

2021-04-22 -- 2021-05-12 (Alvor - Ferraguda 7,7 Nm)


Efter vår månad i Sines var det dags att kasta loss och fortsätta mot Algarvekusten! Där hoppades vi på lite varmare väder. Det blev en nattsegling på 90 Nm, vi rundade Portugals sydvästraste hörn, Cabo da Sao Vicente och sedan satte vi kurs mot Portimão! Valet föll på Portimão dels för att marinan i Lagos var stängd pga Covid och dels för priset. En månad i mars månad kostade för vår båt ca €600, vilket var dubbelt så mycket som Sines marina men mindre än i Albufeira och Lagos.

Liveaboards!

(Liveaboard kan betyda: Någon som gör en båt, vanligtvis en liten yacht i en småbåtshamn, deras primära bostad. Motorbåtar och kryssande segelbåtar används ofta för att bo ombord, liksom husbåtar som främst är utformade som en bostad. En båt avsedd för människor att bo ombord på den.Wikipedia (engelska))

I Portimão fanns det i motsats till Sines liveaboards i marinan! Många som hade 6 månaders kontrakt och leget där sedan oktober. De har även en egen Facebookgrupp - Portimão Navigators, där man kan lägga ut frågor och annat matnyttigt. Det finns även en Sopromar (båttillbehörsaffär i torrmarinan på Ferraguda sidan). Våra närmsta båtgrannar var ett äldre par från England som vi sedan ankrade med i ett par veckor i närliggande Alvor och bl a plockade razor clams med (Kommande bloggpost; Lågvattenskatter)


I Portimão beställde vi lite båtdelar från Francobordo.com (den spanska motsvarigheten till Benns) bl a en ny ankarkätting, 70 meter. Vi la ut vår gamla kätting(ar) 30 + 40 meter på Facebook Marketplace. Det blev napp och vi sålde de två kättingarna på 2 dagar.


Avklarade båtjobb i Portimão

- Måla utombordaren så att den inte blir så attraktiv att stjäla (pga den är mer lättigenkännlig)

- Koppla in watermakern och testköra den

- Tvätta och polera hela båten samt sätta på vår fina logga som dottern har designat

- Bytte ankarkätting

- Utökning av batteribanken med 160 Ampere.

- Fortsättning felsökning Dieselvärmare


Algarvekusten är magnifik!

Dessa klippor och dessa färger! Det börjar också bli varmare men på kvällarna var det ändå läge att ha värmefläkten igång på båten. Då är det gott att ligga i hamn där elen är inkluderad i priset!Storkar på varje skorsten!

Tittar du upp på himlen så är det en väldigt vanlig syn på Algarvekusten, bl a i Portimão och Ferraguda med storkbon på varenda skorsten! Man undrar nästan om skortstenarna är byggda enbart för storkarna... Här är en länk med lite historia kring storkarna.


Tvätta bör man

Vi fick en camping-tvättmaskin av en annan seglare som hade istället installerat en riktig tvättmaskin i sin båt. Den är inte den bästa men lite småplagg kan man få in i den, man fyller den med varmt vatten och vrider på vredet, den snurrar först på ena hållet sedan andra hållet. Vi kommer antagligen att göra av med den längre fram men det var en kul grej att testa. Man slipper ju tvätta för hand men den tar för mycket plats för det lilla den utför.


Äta ute?

Det var fortfarande lockdown pga Covid, så restauranger var fortfarande stängda. Livsmedelsbutikerna var öppna och så småningom även "Kina-butiker" där det finns ALLT! Men så första veckan i maj fick restaurangerna åter öppna och vi kunde prova Algarves nationalrätt, Cataplana!


AW på distans

Våra vänner på SV Trull som vi har haft kontakt med varje fredag via "online AW" kom äntligen i fatt oss och efter dem följde fler svenska båtar; SV Beyond och senare kom SY Corisco.

Online AW med SV Trull innan de kom ifatt oss

Hålla sig i form?

Vi fortsatte vår nya goda vana att jogga som vi började med i Sines och några fyspass på stranden tillsammans med Trull blev det också.


Byteshandel bland båtfolk

Karin på SV Beyond är frisör så vi bytte tjänster, hon hade klippstuga där jag fick en ordentlig frisyr efter ett helt år (Det är Alf som har fått toppa mig hitintills...) och i gengäld fick hon en massage av mig på stranden.


Strandhugg

Fyra svenskbåtar som träffas och chillar; SV TaiPan, SV Trull, SV Beyond och SY Corisco

(På YouTube finns mer från vår vistelse i Portimão, avsnitt 33)


Efter vår vistelse i Portimão Marina ankrade vi i Alvor och Ferraguda. Det kommer två separata blogginlägg för dessa två härligt platser inom kort! Länk till Lågvattenskatter (som vi bl a plockade i Alvor)


Soliga hälsningar från oss så länge!


Jessica och Alf på

SV TaipanKika gärna på vårt Instagram: @sv.taipan_sweden där vi håller till i "realtid" !Se hela vår rutt och var vi finns på Noforeignland, klicka på loggan nedan!

Vår båtsida på Noforeignland66 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page