top of page
  • Writer's pictureJessica

Nästa stopp: Sines, Portugal

Updated: Jun 27, 2021

2021-01-26 -- 2021-03-02 (Portugal, del 2)

Porto till Sines, 217 distans


Från Porto räknade vi med ca 44 timmar till Sines. P g a Covid19 och eftersom Portugal nu har infört ny lockdown så bestämde vi oss för att hoppa över Cascais och Lissabon. Cascais lär vara en fin stad och Lissabon likaså men Porto fick vara vårt "storstadsstopp" i Portugal.


Vi lämnade Porto kl 11:00 och visste att det skulle bli en hel del motorande. Vindarna var svaga men vi ville vidare, dyningarna skulle inte vara höga heller. Hårdare vindar skulle dra in om några dagar och "låsa in" oss ännu någon vecka i Porto så vi stack.

Det var dimmigt till och från och vi fick sällskap av delfiner i olika omgångar. Det gick att segla några timmar innan vi behövde använda motorn. Andra dagen ballade autopiloten ur vid en punkt och gjorde fullt roderutslag två varv innan Alf kopplade ur och på igen. Detta har hänt några gånger och vi vet inte varför. Två gånger utanför Danmark och Alf tror att det var vid ungefär samma ställe båda gångerna, så om det beror på någon magnetism eller något... vet inte, men otrevligt är det speciellt om vi har bra fart och det lutar!


Sines är den stora upptäcktresande, Vasco da Gamas födelseort. (Född nån gång mellan 1460-1469 enl Wikipedia) Han är mest känd för att ha upptäckt sjövägen till Indien. Det är ca 14 000 invånare idag. Port of Sines är den första största konstgjorda hamnen i Portugal, och en djupvattenhamn, specialiserade terminaler som möjliggör förflyttning av olika typer av varor. Förutom att vara den viktigaste hamnen vid Portugals Atlantkust på grund av dess geofysiska egenskaper, är det den viktigaste porten till Portugals energiförsörjning: container, naturgas, kol, olja och dess derivatär. Förbi industrihamnen finns det en söt fiskehamn, gästmarina och ankringsvik. Det låg två båtar ankrade när vi kom men de for vidare efter någon dag. Priset att ligga i marinan med bra wifi och el i lågsäsong tyckte vi var värt det. För en månad och en dag betalade vi €320 (ca 3200 kr)

Allt som inte är promenad är väl löpning? Jogging, löpning eller vad man nu vill kalla det så började vi med det. Det finns en fin gång/cykelväg längs Vasco da Gama stranden och vidare mot industrihamnen till den stora stranden norrut.

Den gamla stadsdelen har trånga gator, där biltrafik är tillåten, vilket kan förvåna oss svenskar. Det gäller att se upp!

Det råder lockdown så de restauranger som har öppet erbjuder endast take-away, övriga restauranger har stängt. Vi lagade alla måltider ombord, förutom en lunch då kom vi förbi en pizzeria som hade take-away öppet. Vi satt oss på en bänk som inte var avspärrad med tejp som alla andra allmänna bänkar är, i ett gathörn och käkade.


Båtprojekt finns det alltid

Båtprojekt i Sines. Alf plockade ur dieselvärmaren (från nere i babords akterlucka), då det kom ut ett stort vitt rökmoln ur dess utsläpp i aktern på resan ner och tänkte se vad det kunde bero på. Förhoppningsvis bara filtret så vi beställde ett nytt på nätet som vi kunde få till nästa hamn, Portimão. Han satte även hjul på dingen så att vi lättare kan dra upp/ner båten när vi strandar den för att gå i land. Tätade skruvar till spygatten då vi fått en läcka därifrån och satte in lite blått discobelysning i sittbrunnen, vi trodde inte det skulle bli såå blått :)

Vi hade alla väder under vår vistelse i Sines, sol och vindstilla till regn och hårda vindar. Marinan är mer eller mindre "ryckig". Man vänjer sig. Under tiden vi låg i marinan kom det bara in schweizare, två segelbåtar och en hemmabyggd katamaran! Vi snackade med de som kom in med katamaranen och fick en rundtur i båten där ägaren stolt berättade om sitt bygge. Det tog honom 5 år att bygga och han berättade att på nästa båt han skulle bygga..... (NÄSTA BÅT!?) skulle han göra si och så.... Vilken energi vissa har!


Mat, snus och pyssel och utflykter

Livsmedelskedjorna här i Portugal som vi har stött på är Lidl, Continente, Pingo Doce och Intermarché och det fanns en av varje här i Sines. Allihopa upp för backen från hamnen. Antingen är det Alf eller jag som cyklar och handlar. Onödigt att vi går samtidigt med tanke på Covid19.


Paket från Enya!

Alfs lössnus börjar sina så stort tack till Lovisa som skickade snus från Sverige till marinan i Sines! I paketet låg även en fin teckning och bild från barnbarnet Enya som nu pryder vår ena skåpslucka!


Vi promenerade en hel del i Sines och sista veckan cyklade jag till stränderna som ligger söder om Sines, Praia Samoquiera, Praia da Foz mfl och secan till den lilla byn Porto Covo. Det är inte lika fin cykelväg söderut som det är norrut. Porto Covo är en söt by med mycket resortlägenheter. I centrum var alla husen vita med blå knutar.


Vi målade "beer stones", som vi har döpt dem till. Vi plockade stenar på en strand och målade dem i svenska flaggans färger och skrivit SV Taipan på dem. Vi tänker lägga ut dessa på färden så att andra seglare kan se dem, fota sig med dem och om vi senare träffas så bjuder vi på en öl i sittbrunnen och berättar seglingshistorier!

Det är inte mycket portugeisiska vi lärt oss (ännu). Det är inte så likt spanska som jag hade hoppats. Obrigada (om man är kvinna), obrigado (om man är man) är viktigt, det betyder Tack samt Fique em casa - Stanna hemma, vilket det fanns en del uppsatta skyltar lite här och var.

Hår och sånt

Alf har låtit odla sina lockar under vår resa och några dagar innan vi skulle vidare ville han ändra frisyr, till min stora förskräckelse... Han hade frisyren på bild nr 3 några dagar sen åkte allt av, tack och lov.

Algarvekusten nästa!Länk till vår båtsida på Noforeignland

57 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page