top of page
  • Writer's pictureJessica

Lågvattenskatter!

April och Maj 2021 (Alvor och Ilha da Culatra)

Beväpnade med ett kar salt och en hink knallade vi ut vid lågvatten och letade nyckelhål i sanden.

Jakten var på knivmusslor, razor clams på engelska lingueirão på portugeisiska, navajas på spanska.

Denna delikatess är helt ny för oss (det är många delikatesser som är nya för oss :D). De ser inte så aptitliga ut men stekta i olja och vitlök är de fantastiska! Vi hade förmånen att kunna plocka dessa när vi låg ankrade i Ria de Alvor, väster om Portimão och och vid den portugeisiska ön Culatra, öster om Portimão. Vid ön Culatra finns även ostronodlingar så vi fyndade en del ostron som hade smitit samt musslor.Allvarligt.... ALVOR

Vi hade hört om Ria de Alvor och att det var mysigt där men vi sticker 1.95 och det är ganska grunt inne i viken så vi hade inte så stora förhoppningar om att kunna gå in så långt. Vi ankrade vid inloppet och hade förhoppningar om att kunna försöka gå in nästa dag vid stigande högvatten. Våra engelska grannar från Portimão hade legat här i höstas med sin katamaran Water Dragon och de skulle komma tillbaka och ligga här igen i ett par veckor.


Då var det dags att göra ett försök, mycket riktigt gick på på grund i den mjuka sanden. Vi lyckades ta oss loss och då var det en segelbåt som var på väg ut. De stack inte lika mycket som oss men vi bad dem om tips då de precis hade lyckats ta sig ut. Våra vänner på Water Dragon kom just in i inloppet så vi väntade in dem och följde i deras spår. Andra försöket gick mycket bättre! Vi var inne i rännan! Vi ankrade längst ut av alla båtar nära en Bed and Breakfast Villa som inte varit öppet på ett bra tag pga Covid. Vi hade en fantastisk utsikt därifrån. Nedanför denna bilden finns en liten film som jag gjort med drönaren. Bilden är tyvärr svart men tryck på play så blir det bättre!

Ankringen i Ria de Alvor

Denna viken är väl värd ett besök! Vi SUP-ade och plockade razor clams och chillade. Vi kunde även göra vatten här med vår nyinkopplade watermaker. Vi besökte byn där det bara fanns take-away i en del av de otaliga barer och restaurangerna som finns. Ett "vanligt" år kan jag tänka mig att det är bra ös här. Vi hade cykeln i land och både Alf och jag tog en varsin tur till Portimão 7 km bort för att handla lite ditt och datt. Vi hittade wifi vid en restaurang som var stängd men tydligen hade de routern igång ändå så där kunde vi ladda hem serier på Netflix och ladda upp ett YouTube klipp till vår kanal!Culatra

Ilha da Culatra! Även denna pärla är ett lågvattenskatteställe (nytt ord för svenska akademiens ordlista!). Vi kom hit efter en mellanlandning i ankringen utanför Ferraguda (kommer i ett annat blogginlägg). Vårt första intryck var "Oj, vad här var blåsigt och omysigt MEN det blev bättre! Det är gott om plats att ankra för alla båtar som kommer in och tar man dingen till den lilla byn så är det som att komma till... ja... svårt att förklara, men gatorna är betongblock och sandöversköljda och det finns inga bilar, däremot finns det traktorer av olika slag. Vi strosade in i fiskehamnen och råkade komma mitt in i en "ostronsorteringsfabrik". Killarna där berättade glatt vad de hade för sig och förstod inte varför vi tyckte det var så fascinerande som vi gjorde. "It´s our way of life" sade den ena. Ja, absolut och vilket HÄRLIGT way of life! Det kommer litet mer om detta i ett YouTube klipp på vår kanal.


Olhão

Karin på SV Beyond och jag tog färjan från Culatra till den lite större staden Olhão på fotosafari och sightseeing innan vi satte kurs vidare mot Spanien!


Nästa bloggpost blir om Ferraguda som ligger mitt emot Portimão!


Hälsningar från navigationsbordskontoret!

Jessica på SV TaipanPS

Klicka på loggan nedan om du vill se var vi är i realtid!

Vår båtsida på Noforeignland

35 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page