top of page
  • Writer's pictureJessica

Porto i vintertid 2020/2021

Updated: Jun 27, 2021

2020-12-27 -- 2021-01-26 (Portugal, del 1)


(Detta inlägget skrivs nästan 2 månader efter att vi besökte Porto så om det är rörigt ber jag om ursäkt i förväg. Men det går ju alltid att njuta av bilderna! Porto har allt: strand, stad, mat & dryck och är väl värt ett längre besök!)


Vi planerade egentligen bara att stanna i Porto några dagar men ändrade oss kvällen innan vi skulle sticka! För 1 månad ligger vi i Douro Marina för €380 (lågsäsong, 40 fots båt). Vi har inte bråttom någonstans och Porto har vi hört gott om. Marinan ligger i Afurada, mitt emot Porto, på samma sida av Ria Douro där de flesta portvinskällare ligger. När man ligger i denna marinan får man får en gratisbiljett per person till Churchill's Lodge, portvinshus. Man tackar! Vi är inga portvinskännare så vi fick lära oss mycket matnyttigt om portvin och fick prova olika sorter, bl a verde, tawny och reserva efter den "privata" rundvandringen. På grund av eller tack vare Corona, var det bara vi i vårt sällskap så vi kunde tömma ur vår guides kunskapsbank ordentligt.


Vi lagar och äter det flesta måltiderna ombord men det blev några restaurangbesök innan Portugal återigen stängde ner, Lockdown den 15 januari. Sista restaurangbesöket blev på en restaurang nära marinan i Afurada. Kött till Alf och Squid till mig. Det är jättevanligt med en grilltunna utanför restaurangen och ibland vägg i vägg med en privatbostad där man har tvätt hängande utanför dörren.

Kött till Alf, Squid till Jessica

Språket - efter att ha tillbringat 3 månader i Spanien så hörs det direkt att vi kommit till ett nytt land på språket! Portugeisiska och spanska är inte så lika. Portugeisiska låter mer som ryska tycker jag! Det är mer släpigt och sch-ljudigt. Jag fortsätter med mina spanskövningar i appen Duo men nu börjar jag även med Portugeisiksa för att få en liten språkbas tänker jag. Många säger att i Portugal kan alla engelska, men det stämmer inte riktigt. I livsmedelsaffären bakom charkdisken t ex får man använda teckenspråk när man skall ha 200 gram skinka.


Stadskajen, Ribeira Porto är väl fotograferat och ett populärt ställe att bara hänga på för både portobor och turister. Jag vet inte hur många turister det brukar vara vid denna årstiden i Porto, det märktes att vi inte var de enda, men antagligen var det mycket färre än vanligt pga Covid19. Gatumusik varje dag till sent på kvällen tills de införde lockdown igen. En jätteduktig ung tjej, Bruna Costa underhöll här varje kväll. Här finns en länk till vår Instagramvideo, Porto Views, där hon sjunger!

Kakel- Azulejos Det stack ut tydligt både i Afurade och i centrala Porto, användandet av azulejos har tagit sig många olika uttryck sedan 1700-talet i Portugal. De är ett typiskt drag i landets arkitektur och används både för att skapa bilder, där varje platta är unik, och som fasadbeklädnad med upprepade geometriska mönster. Namnet kommer från arabiskans az-zulayi som betyder "liten sten".

Det finns många tomma, övergivna tycks de, hus i Porto. Vi har hört att i många fall är det släkter som äger dem och alla är inte överens eller kan nås om vad som skall göras med husen. Det är verkligen synd att det står så mycket och förfaller.

Det blev många promenader längs Ria Douro - många morgnar var det vacker dimma över stan och många morgnar höga dyningar in i hamninloppet.

Douro Marina är mer eller mindre ryckig men det är nog oundvikligt på hela västkusten pga atlantens dyningar. Toalett och duschutrymmena är fräscha och det finns tvättmaskin, men torktummlaren var sönder under hela vår vistelse. Den 22 januari var marinan extra stökig då Stormen Hortensia med vindar upp mot 50 knop drog igenom, jag kan säga att den natten blev det inte mycket sömn. På natten slet sig en segelbåt längre ner på vår brygga och det blev materiella skador på både den och segelbåten som låg intill. Lyckligtvis var det ingen ombord någon av båtarna.

Spår av Stormen Hortensia (inte vår båt)

Hamninloppet till Porto stänger när dyningarna är för stora utifrån Atlanten, då är det för farligt för fritidsbåtar. Översta bilden här nedanför visar en dag utan dyningar, nästa bild visar dyningar som gör att hamninloppet är stängt ett par dagar, för både in- och utgående fritidsbåtar.

Båtprojekt i Porto - Lite grann pysslade vi, mest Alf, med bla tätade fönster, monterade ny trepolskontakt till fjärrkontrollen för ankarspelet då en kontakt bröts av när vi skulle ankra i Viana do Castello.


Afurada där marinan ligger, är en söt liten ort där antagligen alla känner alla. Det finns en offentlig handtvättsinrättning där kvinnorna fortfarande handtvättar kläder och hänger upp på tork utanför. Det är en gång- och cykelväg precis intill och luktar ljuvligt när man passerar.

Vi hade varierande väder under vår vistelse, några vi träffade sa att det hade inte varit så kallt en januari månad på 40 år. Det var nere på nollan många nätter och på dagen gick det upp till mellan 10-18 grader beroende så klart på solen. Den värmde gott så fort den var framme! Vi spenderade en hel dag på stranden Praia de Lavadores med Atlanten som utsikt.

Solnedgång över Atlanten

Den 26 januari var det dags att segla vidare. Vi hade kontaktat marinan i Sines (ligger sönder om Lissabon) och efter att de kollat upp att det gick bra att ta emot oss (pga Covidrestriktioner) satte vi kurs söderut: Nästa stopp Sines, 218 NM och ca 2 dygn söderut!


Nästa inlägg kommer inte att dröja lika länge, jag lovar!

Kika gärna på Instagram och Instagram Stories, det är där vi hänger mest! sv.taipan_sweden



Até logo!


Länk till vår båtsida på Noforeignland

38 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page