top of page
  • Writer's pictureJessica

Ny månad, nytt land - Bom dia Portugal

Updated: Mar 15, 2021

2020-12-25 -- 2021-01 -01 (Spanien, del 7 av 7, Distans:80 )

Vi bestämde oss för att stanna kvar i Vigo en månad för att få lite båtprojekt gjorda. Vi kom till Spanien i slutet av september men jag kände oss inte klara med Spanien ännu, (inga protester från kapten :)) trots att det börjar bli kallare. Jag försöker bättre på min spanska och det är ju lättare när man är i landet. Dessutom är jag inte färdig med bläckfisk (Alf är men han har egentligen inte ens börjat...). Galicien är synonymt med bläckfisk! Vi firade jul med nyfunna vänner som vi fick genom Facebook. Jag sökte efter var man kunde köpa Creme Fraiche i en engelsktalande Vigo-grupp (det är svårt att hitta Creme Fraiche i Spanien! Märkligt med tanke på vilka hyllmeter med yoghurt och pudding som de har i livsmedelsbutikerna!) Jag fick veta att det fanns på Alcampo och El Corte Ingles. Dessutom fick jag kontakt med en kvinna som bott i Spanien i 20 år och som är halv svensk, halv skotte och gift med en spanjor. Vi träffades över en öl på gamla stan och blev även bjudna hem till dem på julafton på svensk mat! Det kunde vi inte tacka nej till! Men så fick vi ett väderfönster och den 25 december och beslöt oss för att kasta loss och segla mot Portugal.


Vi ankrade första natten i Viana Do Castelo (43,4 NM). Vi gick in i hamnen men vände ganska fort. Det var trångt och ingen personal som svarade på våra anrop, det var ju ändå juldagen. Vi visste inte om vi kunde ta den lediga platsen som vi såg ganska nära entrén. Hamnen såg ganska dyster ut så vi valde att ankra i en liten vik som vi såg på vägen in.


Nästa dag blev det en dagsetapp till Porto (37 NM). Alf har varit här förut och kollat på landslagsmatch i fotboll men för mig är det första besöket. Vi funderade på att ankra i floden eller lägga till vid stadskajen där det är gratis, men nu när det har blivit kyligare är det inte fel med el till värmefläkten och bra wifi (vi har börjat kolla på Netflix om kvällarna). Det är dessutom en timmes tidsskillnad jämfört med Spanien och då blir det alltså mörkare en timme tidigare, runt 17.30 och är man inte redan ute så är det ganska mysigt att bara kura nere i båten. Vi kontaktade Marina Douro där det har väldigt trevlig hamnpersonal och blev visade en plats på brygga C. Här firade vi nyårsafton och tänkte segla vidare på nyårsdagen, men så ändrade vi oss. Ja det kan man göra! Vi blir kvar i Porto en månad och njuter av bra wifi och utforskar omgivningarna mer. Vi har ju inte något slutmål eller tidspress och ju längre söderut längs Algarvekusten vi kommer desto dyrare är hamnavgifterna och att ankra på Algarvekusten nu i januari är det ännu rätt kallt. Vi har dieselvärme men då vår båt är oisolerad blir det lätt kondens.

I Portugal verkar det inte lika strängt med munskydd som det har varit i Spanien. Inomhus är det krav men utomhus ser vi många utan. Själv tycker jag det känns bra nu med munskydd, det värmer dessutom gott när det är kyligt på morgonpromenaden!


Vi önskar de som har hittat hit till vår blogg ett GOTT NYTT ÅR!


På Instagram och Instagram Stories lägger vi ut mer bilder i realtid. (här på bloggen är det eftersläpning...). Följ oss gärna här!


33 views0 comments
bottom of page