• Jessica

La Rochelle, Fort Boyard och äntligen ostron!

Updated: Dec 10, 2020

2020-09 -17 -- 2020-09 -22 (Frankrike, del 3, Distans: 67 M) Vi lättade ankar och seglade vidare till La Rochelle (14 M) . Fina vindar, bara genua. Under bron var det strömt. Vi passerade industrihamninloppet och ett fraktfartyg lämnade just hamnen och girade mot oss. Vi tänkte att han kör ju akter om... vi är segelbåt från Sverige.... ICKE SA NICKE! Han ökade farten och det gjorde vi med (startade motorn och full gas!). Jag tyckte det luktade bränt. Vi körde så fort vi kunde och kom före så han kunde gå bakom. Jag hade föredragit om vi styrt om vår kurs och gått bakom honom, det gör vi nästa gång något liknande inträffar...


Det var högvatten när vi kom fram och då fanns det en massa segelbåtar, motorbåtar, vindsurfare, segelskolor i farleden in till gästhamnen. Mycket att hålla reda på! Vid chart datum (lägsta uppmätta vattennivån) är det inte ens 1 meter vatten på sina ställen där. Vi lade till vid "Accueill" (incheckningsbryggan) och checkade in. 3 nätter för priset av 2, mycket vänlig personal och en kille i liten ribbåt som visade oss till vår plats och tipsade om ditt och datt. Marinan i La Rochelle sägs på vissa ställen på nätet vara Europas största marina och på vissa ställen Franska Atlantkustens största marina med plats till 5057 båtplatser, vilket det nu må vara så är det plats till MÅNGA BÅTAR!

Vi tog oss en varsin sangria och blev sittande på båten hela kvällen. Nästa dag var det tvättdag och båtvård. Lite senare anlände även Mia och Tony på båten Trull till marinan och vi bestämde att träffas nästa dag på en sundowner.


Lördag tog vi dingen in till Vieux-Port (den gamla hamnen) och strosade runt i staden. Vi besökte Le Bunker, (museum om andra världskriget och beläggringen av La Rochelle). Vi åt nästan på en Michelin-restaurang... den låg nämligen mittemot den indiska restaurang som passade vår budget bättre! Vi har tryckt upp klistermärken och hittade lämpligt ställe att visa att vi varit här, nära ett de gamla tornen och sen dingade vi tillbaka tillbaka till båten. Då jag inte hade fått nog av staden lånade jag en cykel i hamnen och cyklade tillbaka igen. La Rochelle är en mysig stad men som alla mysiga städer var det som sig bör mycket turister, affärer, men även många hemlösa och en hel del vad det såg ut som, knarkare som hängde vid den populära gamla hamnen.


Sundowner på kvällen med besättningen på Trull. Tiden gick fort. Vi var i säng vid 02.00.Nästa dag skulle vi ändå inte ge oss ut förrän vid högvatten på eftermiddagen så det blev lite sovmorgon. Tanka vatten och duscha och vipps så var klockan 15.00. Vi passerade Fort Boyard, kunde svara på varenda klurig gåta :)... och ankrade strax nedanför vid Ile d´Oleron (15 M)


Vi lättade ankar 08.15 och hade inte bestämt oss ännu riktigt om vi skulle till Royan eller Port Medoc, (de ligger nära varandra). Nedanför Ile D´Oleron gäller det att tajma med högvatten för det torrt vid Chart datum på sina ställen! Fanns även en bro som vi skulle under på 18 meters höjd så då gäller det att vi kommer under, och då vill vi ha lågvatten! När vi väl var igenom det smala sundet var det lite orolig sjö och djupmätaren visade 0,5 meter under kölen, det fattades även ett farledsmärke där det enligt sjökortet skulle finnas! Det var svettigt där ett tag......

Det är måndag och skall blåsa ordentligt från och med torsdag (20-40 kn/sek). Vi tänker då att vi tar sikte på Hondarribia i Spanien tisdag morgon tidigt. 150 sjömil ca och är då framme onsdag kväll. Men först måste jag få i mig en tallrik ostron från Frankrike!


Port Medoc (38 M), äntligen fick jag i mig ostron! Har vi nu varit i Frankrike i en hel månad och inte ätit varken ostron, fisk, eller hummer! SKANDAL! Det kostade 8 euro för 6 ostron, mums det var gott! Det måste finnas även i Spanien , nu när jag äntligen fått tummarna loss! Med tabasco!

Vill du se mer från vårt besök i La Rochelle? Kolla vår YouTube-kanal, Avsnitt 20

I nästa blogginlägg styr vi mot Spanien!

Olé


12 views0 comments

Recent Posts

See All

Kontakt

Follow

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon

mmsi: 265806010

©2018 BY SV TAIPAN. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now